Deep dive into Qlik en leer meer over het voordeel van lay-out containers

– door Michiel Hofsteenge
Qlik is een geweldige Data & Analytics oplossing waarmee organisaties beter inzicht in hun prestaties krijgen en daar gericht op kunnen sturen. Als Qlik consultant deel ik graag mijn kennis over de mogelijkheden en inhoud van Qlik. Dit doe ik o.a. in mijn blogs. Mijn naam is Michiel Hofsteenge, consultant bij 2Foqus en Qlik Cloud fanaat.

Introductie Qlik lay-out container

Mocht je nog weten hoe het is om te werken met Qlikview, dan is een langgekoesterde wens onlangs uitgekomen. De vaste grid waar je objecten in moest plaatsen, zorgden voor de die-hard dashboards bouwers voor aardig wat frustraties. Maar er is goed nieuws! Net voor de jaarwisseling heeft Qlik een nieuwe update uitgebracht waarmee dit probleem wordt verholpen. De lay-out container heeft het levenslicht gezien.

Lay-out containers als bouwstenen van dashboards

Lay-out containers in Qlik zijn als de bouwstenen van een dashboard. Ze dienen als frames waarin objecten zoals grafieken, tabellen en filters kunnen worden geplaatst en georganiseerd. Deze container maakt het mogelijk om elementen op een gestructureerde en intuïtieve manier te ordenen, waardoor gebruikers gemakkelijk door de informatie kunnen navigeren. Het grote voordeel van deze containers is dat je nu ook objecten over elkaar heen kan plaatsen.

De containers bieden flexibiliteit bij het ontwerpen van dashboards. Gebruikers kunnen containers op verschillende manieren configureren, zoals horizontaal, verticaal of in een rasterindeling, afhankelijk van hun specifieke behoeften en voorkeuren.

Naast functionaliteit dragen lay-out containers ook bij aan de visuele aantrekkelijkheid van een dashboard. Door objecten op een evenwichtige en verantwoorde manier te ordenen, kunnen gebruikers gemakkelijker de belangrijkste informatie identificeren en begrijpen.

Visueel aantrekkelijke navigatie en dashboards

Om een idee te geven van de mogelijkheden van lay-out containers, even een mooi voorbeeld van een visueel aantrekkelijke navigatie en dashboard, geïnspireerd door start van het nieuwe Formule 1 seizoen.

Voorbeeld lay-out container Formule 1 style - 2Foqus Data Analytics

Hoe werken lay-out containers?

​Het maken van een lay-out container is simpel en complex tegelijk. An sich stelt het object niet zoveel voor. Je gaat naar de extensies, sleept een lay-out container op het scherm en daarbinnen krijg je de mogelijkheid om nieuwe objecten te definiëren. Daarna kan je de grootte en positie van de container aanpassen om een optimaal ontwerp te bereiken.

De complexiteit zit in het vormgeven en stylen van het object. Omdat er ineens een wereld open gaat op het gebied van styling, is dit ook direct een grote valkuil. Bedenk daarom van tevoren goed welke use case je wilt realiseren. Het gebruiken van de lay-out container kan namelijk ook diverse nadelen hebben.

Praktisch voorbeeld voor gebruik lay-out container

Lay-out containers zijn ideaal om schermen naar voren te toveren die je niet standaard in beeld wilt hebben. Denk hierbij aan een menu voor het openen van filters, een verdiepingsslag op een grafiek of bijvoorbeeld de informatiebutton bij een grafiek.

Hieronder zie je een simpel voorbeeld van een filter op basis van een lay-out container. Door deze nieuwe opzet van het filter, heb je meer ruimte tot je beschikking om andere informatie neer te zetten. Je bespaart tenslotte de ruimte die voorheen je filters innamen. Door deze nieuwe opzet kunnen de filters veel uitgebreider worden dan ze daarvoor waren. Met als extra voordeel dat ze overzichtelijker zijn. Je ziet direct wat je selecteert en welke opties er nog meer zijn.

 

Samenwerken en optimaliseren in Qlik met notes - 2Foqus Data Analytics

Een optie die ik laatst op LinkedIn tegenkwam, sprak me ook enorm aan. Iemand had bij een grafiek een informatieknop gemaakt. Als je op deze button drukte, verscheen een tekstobject over de grafiek heen met tekst en uitleg over de grafiek. Zo stonden er definities in die specifiek hiervoor actief waren. Het was heel intuïtief en direct helder voor een eindgebruiker wat die kan verwachten.

Nadeel lay-out containers

Een nadeel van de lay-out containers is toch wel de performance. Bij het gebruik van meerdere objecten wordt het dashboard aanzienlijk trager. Wees daarom zorgvuldig met de inzet van niet te veel objecten. Maar ondanks dat is het een hele toffe, nieuwe feature waar we zeker heel gelukkig van worden.

Conclusie

Lay-out containers zijn een essentieel onderdeel van het ontwerpproces in Qlik. Ze spelen een cruciale rol bij het creëren van effectieve dashboards. Dashboards die voor waardevolle inzichten zorgen en die tot betere beslissingen leiden. Kortom, de volgende keer dat je met Qlik aan de slag gaat, vergeet dan niet het voordeel van lay-out containers te benutten voor een optimale dashboard ervaring.

Recente berichten

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Door onze samenwerking met Active Professionals en Cmotions maken we een grote stap voorwaarts, waardoor we nu een volledig dataportfolio kunnen aanbieden. Hiermee helpen we organisaties door de hele datareis en begeleiden we hen in hun ontwikkeling naar een datagedreven organisatie. Naast onze kennis in Data Management, Data Engineering en Data Analytics voegen we nu ook Data Science & AI en Data Strategy toe. Ontdek wat dat voor jouw organisatie betekent.

Lees meer
De verborgen kosten van slechte datakwaliteit

De verborgen kosten van slechte datakwaliteit

De verborgen kosten van slechte datakwaliteit Vraag je je wel eens af hoeveel verborgen kosten je organisatie maakt door slechte datakwaliteit? Terwijl je wellicht al veel investeert in data-analyse, kan het negeren van de kwaliteit van die data leiden tot...

Lees meer