Deep dive into Qlik Cloud en leer meer over Connecties

– door Michiel Hofsteenge
“Qlik Cloud heeft mijn organisatie gered!” Dat is natuurlijk één van de mooiste complimenten die je als organisatie kan krijgen van een klant. Waarom deze klant zo enthousiast is, leg ik graag uit in mijn 7-delige blog over de mogelijkheden en inhoud van Qlik Cloud. Mijn naam is Michiel Hofsteenge, consultant bij 2Foqus en Qlik Cloud fanaat.

In mijn derde blog uit de reeks Deep Dive into Qlik Cloud ga ik dieper in op Connecties. Connecties om data naar de cloud te krijgen en connecties om data uit diverse bronsystemen te halen. Kortom een interessant en onmisbaar onderwerp als we het over Qlik Cloud hebben. Dus leun achterover en geniet van een stuk gratis kennis.

Connecties met Qlik

Het maken van connecties is tijdens de configuratie wellicht één van de hoofdpijndossiers, als het aankomt op data naar de cloud krijgen. We komen hier op een speelveld waar diverse partijen zich hebben opgesteld om hier iets van te vinden. En terecht! Er gaat namelijk bedrijfs- of privacygevoelige informatie over het internet. De hulp inschakelen van iemand die verstand heeft van je eigen omgeving is dan vaak wenselijk. Er zijn aardig wat technieken beschikbaar om data naar de cloud te krijgen.

Als het gaat over data verplaatsen (en gebruiken) dan zal helder moeten worden wat het doel is van deze data. Vaak krijg ik de vraag gesteld hoe real-time de data op het scherm verschijnt. Dit alles hangt af van de keuzes die hierbij worden gemaakt. Zo kan ik me voorstellen dat data over de bezetting van bedden in een ziekenhuis het liefste elke 5 minuten wordt geüpdatet, maar dat omzetcijfers ook prima een dag op zich kunnen laten wachten. De vraag is dus welke meerwaarde (near) real-time data hebben binnen de processen waarvoor ze zijn bedoeld.

Naast het maken van dataconnecties zijn er ook connecties die gemaakt kunnen worden met diverse andere systemen. De meeste organisaties vinden het fijn om met single sign on te werken. Tevens is het nodig om een mailconnectie op te zetten om het o.a. mogelijk te maken om te abonneren op visualisaties. Ook bij deze mogelijkheden zal ik kort stil staan.

Qlik Data Movement

De eerste connectie variant gaat onder diverse namen schuil. Onlangs heeft het weer een naamswijziging doorgemaakt naar Data Movement. Maar je kan het ook kennen als Data Services of Data integration. Ondanks al deze naamswijzigingen blijft het een machtig mooi product. Er zit echter zoveel in dit product dat ik niet alles kan behandelen. In het kort zorgt Data Movement ervoor dat data near real-time wordt verplaatst van on-premise naar de cloud. Het catalogiseert, transformeert en stoomt klaar om te worden gebruikt in een data analytics app.

Hiervoor kan je gebruik maken van “change data capture”. Wat weer zoiets betekent als het controleren van de logfiles van een database of er een nieuwe regel wordt weggeschreven en die regel dan verplaatsen naar de cloud. Hierdoor hoeft niet de hele dataset over maar verklein je de dataset naar enkel de laatste regels. Omdat je dus niet heel veel data in één keer hoeft te verplaatsen, gaat dit een stuk sneller.

In het kort is het een data warehouse tool die je kan gebruiken in de cloud. Het helpt je organisatie om gestructureerd meerdere bronnen te ontsluiten. Let wel op dat er een extra licentie nodig is om dit product te kunnen gebruiken.

Qlik-Data-Movement-2Foqus-Data-en-Analytics-1024x835

Qlik Data Gateway

Een andere tool die ik graag bij klanten gebruik, is de Data Gateway. Deze valt onder dezelfde noemer van hybrid data delivery als Data Movement. Een gateway betekent vrij vertaald ‘poort’. Er wordt een poort gecreëerd tussen je lokale databases en Qlik Cloud. De data kunnen alleen maar door die poort heen en geen enkele andere tool kan die poort bereiken. Ik kan de tool het beste toelichten aan de hand van onderstaande afbeelding.

Qlik-Direct-Access-Gateway-Architecture-2Foqus-Data-en-Analytics-1024x443

Links in de afbeelding zie je de databases (Enterprise Data Sources) staan. Er wordt een tool (Qlik Data Gateway) geïnstalleerd op een locatie achter de firewall en zo dicht mogelijk bij de bron. Door een paar simpele handelingen kan de koppeling tussen de cloud en de Data Gateway tot stand worden gebracht. Vanuit daar is het erg makkelijk om de verbinding vanuit Qlik cloud tot stand te brengen en data op te halen.

Qlik Data Transfer

Een tool die wellicht niet de schoonheidsprijs verdient, maar wel doet wat het moet doen, is Qlik data Transer. Om deze te kunnen gebruiken, dient ook een installatie zo dicht mogelijk bij de bron plaats te vinden. Het kan, in tegenstelling tot Data Gateway, gebruik maken van een ODBC-verbinding. Deze vergelijk ik vaak met een wereldstekker, want de meeste bronnen kunnen hiermee worden ontsloten.

Naast het uploaden van data uit databases kan het er ook voor zorgen dat Excel of andere type bestanden, die lokaal worden opgeslagen, te ontsluiten zijn met de cloud. Wordt het bestand geüpdatet, dan verplaatst het bestand zich ook direct naar de cloud. Dit is dan ook de situatie waarvoor ik Qlik Data Transfer het meeste inzet.

Overige dataconnecties

Uiteraard zijn er ook diverse connecties mogelijk vanuit Qlik Cloud direct met een bron. Afhankelijk van de keuzes en inrichting van de organisatie, kan ook hiervoor worden gekozen. De meest gebruikelijke cloud oplossingen zijn direct te benaderen. Gebruik je bijvoorbeeld SharePoint, dan kunnen we hier makkelijk een connectie mee maken en de bestanden benaderen. Ook kan verbinding worden gemaakt met de folders op jouw computer wanneer deze in een Azure Blob storage staan. Klinkt ingewikkeld, maar is prima te doen. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Ondersteunende connecties

Zoals in de intro aangegeven zijn er ook nog wat connecties te maken, die ondersteunend zijn aan het gebruik van Qlik Cloud. Denk hierbij aan de Active Directory (daar waar alle users en rechten worden beheerd binnen de organisatie) of verbinding maken met de mailserver. Deze connecties zijn niet nodig maar wel handig om in te richten.

Uiteraard zijn er nog legio connecties mogelijk. Mijn motto is: overal waar data wordt opgeslagen, kunnen we het eruit halen. De vraag is alleen hoe we dat voor elkaar krijgen. Volgende keer ga ik je meenemen in de volgende stap. Als we nu connectie hebben gemaakt, wat doen we er dan mee? Kunnen we de data volgen? En hoe veilig is die cloud nou eigenlijk? Stay tuned en we komen er snel op terug.

Recente berichten

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Door onze samenwerking met Active Professionals en Cmotions maken we een grote stap voorwaarts, waardoor we nu een volledig dataportfolio kunnen aanbieden. Hiermee helpen we organisaties door de hele datareis en begeleiden we hen in hun ontwikkeling naar een datagedreven organisatie. Naast onze kennis in Data Management, Data Engineering en Data Analytics voegen we nu ook Data Science & AI en Data Strategy toe. Ontdek wat dat voor jouw organisatie betekent.

Lees meer