Deep dive into Qlik Cloud en leer meer over Automations

– door Michiel Hofsteenge
“Qlik Cloud heeft mijn organisatie gered!” Dat is natuurlijk één van de mooiste complimenten die je als organisatie kan krijgen van een klant. Waarom deze klant zo enthousiast is, leg ik graag uit in mijn 7-delige blog over de mogelijkheden en inhoud van Qlik Cloud. Mijn naam is Michiel Hofsteenge, consultant bij 2Foqus en Qlik Cloud fanaat.

We kunnen tegenwoordig ontzettend veel automatiseren. De komende tijd zal dat alleen maar meer gaan worden door de slimme technieken van Artificial Intelligence (AI). Sinds de komst van ChatGPT zijn we in een stroomversnelling terecht gekomen. Een ware wapenwedloop rondom het slimste en meest geavanceerde stukje techniek waar menigeen de toegevoegde waarde van ziet.

Maar er zit ook een andere kant aan de medaille. Vertrouwen we nog wel wat er gebeurt? Raken we straks onze eigen baan niet kwijt? Is het überhaupt zinvol om bepaalde zaken al te automatiseren? Vele vragen die gesteld kunnen worden als we het hebben over Qlik Automations.

Qlik Automations is dan nog niet zo uitgebreid als ChatGPT, maar de mogelijkheden zijn (bijna) oneindig. Wat voor jou zinvol is, lees je in deze blog.

Blendr.io

Sinds Qlik de overname van Blendr.io aankondigde, ging menig groen hart sneller slaan. Binnen no-time was het product geïntegreerd binnen Qlik Cloud en werd het omgedoopt tot Qlik Automations. Een tool waarmee je door middel van low-code/no-code processtromen kan automatiseren. Dit betekent dat je zonder veel verstand te hebben van code kloppen, zelf al hele mooie flows in elkaar kan klikken. Voor de Microsoft liefhebbers onder ons, het heeft enorm veel weg van Power Automate.

Als ik kijk naar de functionaliteiten die onze klanten gebruiken, springen er twee onderdelen echt bovenuit. Dat zijn het plannen van herlaadtaken en het versturen van rapportages naar externe of interne gebruikers. Daarnaast kan je je fantasie de vrije loop laten gaan over het automatiseren van processen en het is waarschijnlijk mogelijk met Qlik Automations.

Qlik-Application-Automation-2Foqus-Data-en-Analytics-1024x576

Herlaadtaken

Het herladen van taken is wellicht een bijzondere variant om te lezen in een blog over Automations. Waarschijnlijk hadden de meeste ontwikkelaars verwacht dat er een mooie “taskchain” standaard beschikbaar is op een ander niveau. Helaas is deze er (nog) niet. Kijkend naar de manier hoe Qlik zich in de markt wil positioneren, is dat wellicht ook niet zo gek.

Het scripten lijkt meer te gaan verdwijnen en daarvoor komt Data Integration in de plaats (lees hier meer over in mijn blog over Qlik Connecties). Hierdoor is het niet meer nodig om apps na elkaar te laten herladen. De ETL (extract, transform, load) wordt namelijk ergens anders afgevangen. Neemt niet weg dat van oudsher nog enorm veel klanten juist wel gebruik maken van het scripten. En omdat je het schakelen van apps alleen kan regelen in Automations, wordt deze techniek daarom veel gebruikt.

Qlik-herlaadtaken-2Foqus-Data-en-Analytics

Hierboven staat een simpele opzet van hoe dat eruit ziet in Qlik Automations. Elke automation begint met een start. Deze kan op vaste tijden worden ingesteld, maar kan ook geactiveerd worden na een actie van een andere app(licatie). Denk hierbij aan een button in een app tot als iets in een ERP-pakket is afgerond. Vervolgens wordt de eerste reload gestart. Als deze succesvol is afgerond, mag de volgende herlaadtaak gaan starten.

Reporting

Niet elke medewerker heeft de tijd, kennis, of mogelijkheden om elke dag in Qlik te kijken. Maar ook klanten staan af en toe te springen om rapportages. Het delen van data zowel binnen je organisatie als daarbuiten kan enorm waardevol zijn voor de vooruitgang. Om deze data toch bij bepaalde stakeholders te krijgen, kan het versturen van rapportages enorm zinvol zijn. In Qlik Cloud heet dat Reporting Services en is onderdeel van Qlik Automations.

In de basis ben ik er geen voorstander van om allemaal Excel-bestanden rond te sturen naar medewerkers van je organisatie. Er zijn echter situaties waarin dit juist wel noodzakelijk is. Bedenk altijd een goed plan hoe het gebruik van Excel met data uit Qlik wordt geminimaliseerd. Een strategie over data literacy zou hier onderdeel van kunnen zijn. Mocht de situatie zich voortdoen dat een medewerker wel een rapportage via reporting ontvangt, dan is daar in ieder geval goed over nagedacht hoe en waarom dat gebeurt.

De data binnen Qlik kan worden gedeeld. Aan de ene kant hebben we het abonneren op visualisaties (waar ik in de laatste blog op terug ga komen). Aan de andere kant bestaat daar Reporting Services. Dit geeft net iets meer flexibiliteit en wie en hoe iemand de data ontvangt. Zo kan je naar elke medewerker een rapportage sturen waarbij elke medewerker een ander rapport ontvangt en jij toch maar één rapportage hoeft in te richten.

Beheer al je automations door monitoring

Sinds een paar weken kunnen we eindelijk wat monitoren. Hier kan je goed volgen welke herlaadtaak heeft gedraaid en op welk moment. In het kader van active intelligence wil je niet elke keer in je monitoringdashboard hoeven kijken. Daarom richten we vaak in dat een e-mail wordt verstuurd aan het einde van een automation die niet succesvol is verlopen. Mocht je willen controleren of de laatste run succesvol is geweest, hoe laat dat is gebeurd etc. Gebruik dan je monitoring.

De volgende blog, en daarmee deel 6 van de 7, gaat over AutoML in Qlik. Een stukje machine learning waarmee je de toekomst kan voorspellen aan de hand van je data.

Recente berichten

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Data Science & AI en Data Strategy: De nieuwe stappen in onze volledige data-aanpak

Door onze samenwerking met Active Professionals en Cmotions maken we een grote stap voorwaarts, waardoor we nu een volledig dataportfolio kunnen aanbieden. Hiermee helpen we organisaties door de hele datareis en begeleiden we hen in hun ontwikkeling naar een datagedreven organisatie. Naast onze kennis in Data Management, Data Engineering en Data Analytics voegen we nu ook Data Science & AI en Data Strategy toe. Ontdek wat dat voor jouw organisatie betekent.

Lees meer
De verborgen kosten van slechte datakwaliteit

De verborgen kosten van slechte datakwaliteit

De verborgen kosten van slechte datakwaliteit Vraag je je wel eens af hoeveel verborgen kosten je organisatie maakt door slechte datakwaliteit? Terwijl je wellicht al veel investeert in data-analyse, kan het negeren van de kwaliteit van die data leiden tot...

Lees meer